Nieuws

16 augustus 2019

Mijn oproep heeft een aantal eigenaren gemotiveerd, tot nu toe 8, om hun hond te laten röntgenen, waarbij ook een aantal van collega fokkers. Goed nieuws, een goed begin !

Ik hoop meer info te krijgen over nakomelingen, ook van andere fokkers en eigenaren van een Laekense. Openheid over wat er tot nu toe bekend is in de lijnen op het gebied van gezondheid en karakter. Mailadres: janettvis@gmail.com9 augustus 2019
OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP aan eigenaren van een Laekense herder.

Ik maak me zorgen, zorgen over de toekomst van de Laekense op het gebied van gezondheid, de kleine populatie en het fokken.

Vandaag las ik een dekmelding in Nederland van een reu die voor de 7e keer gedekt heeft en het nu verkozen teefje is net op 27 juli 2 jaar geworden,…
Ja,…het mag, het mag allemaal volgens de regels. Ik zal er hier verder over zwijgen wat ik er van vind. De mensen die mij kennen en mijn mening hebben gelezen vóórdat deze werd verwijderd (!) in de groep waar deze aankondiging werd gedaan, weten hoe ik erover denk.

Niet in het verlengde van dit bericht maar toch gerelateerd aan de Laekense wil ik graag een oproep doen aan (o.a) “mijn” pupkopers om hun hond te laten röntgenen op heupen en ellebogen.

Ik heb als fokker te weinig informatie ! Over de door mij gefokte honden maar zeker ook van de nakomelingen gefokt door collega fokkers in binnen- en buitenland. Niet alleen op het gebied van het röntgenen van HD en ED maar ook andere info op het gebied van gezondheid. 
Ik vind dat we de informatie die we hebben uit moeten wisselen, zowel positief als negatief, open over moeten zijn ! Er is te weinig info bekend.

Volgend jaar zijn er fokplannen met Ici Mette Marit Joli de FeJa, zij is alvast geröntgend (alles oké) voordat ze 18 maanden werd op heupen, ellebogen en rug. Het officieel röntgenen met de beoordeling van de Raad van Beheer doe ik waarschijnlijk tegelijk met haar halfzusje Liberté de Philippe Joli de FeJa (nu 12 maanden). De resultaten van de honden die wel geröntgend zijn, staan vermeld op mijn website.

Van de nakomelingen van Cyrus Joli de FeJa en Wieneke Fan ‘e Rispinge (22 nakomelingen !) is er verder niet 1 hond geröntgend. De nakomelingen van Figaro Flip zijn nog te jong maar ook van dit nest zou ik graag over bv een half jaar meer info willen ontvangen vóórdat ik een definitieve beslissing neem of ik überhaubt met Mette wil fokken.

Als ik het kon betalen zou ik de helft van de kosten vergoeden! zó belangrijk vind ik het als fokker, als eigenaar én voor de toekomst van de Laekense.

Ik weet het, in de ogen van veel eigenaren speelt het niet zo’n grote rol maar ik hoop op jullie medewerking. Óok voor jullie is het van belang om te weten of je hond mogelijk, ondanks zorgvuldigheid van jezelf en de fokker, HD of ED heeft en welke stappen er medisch gezien mogelijk zijn of bv welke aanbevelingen er zijn met betrekking tot het belasten van je hond.

De plannen om nog een nestje te fokken met Ilse deze loopsheid zijn van de baan. Uiteindelijk bleven er te weinig belangstellenden over.
Mette is de toekomst voor een nestje pups. Zij wordt deze maand 2 jaar, ze moet zich lichamelijk en geestelijk nog verder ontwikkelen. Ik hoop een passende reu voor haar te vinden. Zij zal nog officieel geröntgend worden en aan shows deelnemen, zij heeft nu reeds voldoende punten voor Jeugd- en Nederlands Kampioen maar voor het laatste CAC moet ze 27 maanden zijn.

Mei 2019 Mette Marit Joli de FeJa


Flip
Flip met een dohter en een zoon op het Scheveningse strand.

Ik heb een aantal pups uit de combinatie Flip (Figaro Flip Joli de FeJa) x Ilse (Wieneke Fan ‘e Rispinge) teruggezien, via bezoekjes maar ook zijn er een aantal geweest voor een plukbeurt. Natuurlijk zie ik ook onze (Ziva) Liberté de Philippe Joli de FeJa regelmatig (zij woont bij vrienden/mede-eigenaar) en pups die dichtbij in de buurt wonen.

Op de foto Béla tijdens de plukbeurt in Friesland.
Nog volop in ontwikkeling op de leeftijd van 9 maanden. De “pups” hebben gemakkelijk te trimmen vachten, met een prachtige donkerrode kleur. Ze staan eigenzinnig, vrolijk en speels in het leven

Béla – Lyras de Philippe Joli de FeJa (Flip en Ilse 2018)
Mijn (geplukte) roedel in het voorjaarszonnetje

11 april 2019

Ilse logeert sinds een paar dagen bij vriendin Jannie. Ik ga dagelijks met haar fietsen en Jannie en Ilse doen de rest.

1 van de dingen die ze heel graag doet,...

De reden van haar logeerpartij is dat Mira en Mette loops zijn (exact op 6 mnd) geworden en Ilse afgelopen december. Ik hoop dat haar cyclus op deze manier in het ritme blijft en zij in juni loops wordt, anders zou er maar 4 maanden tussen zitten.

Ik heb op dit moment 4 aanvragen voor een pup van Ilse. Ilse is afgelopen februari 7 jaar geworden en zij zou qua leeftijd en aantal nesten voor haar 8e jaar nog een nest mogen. Zij is fit en ik hou haar in goede conditie.

Mochten er meer aanvragen komen voor een pup van Ilse (Wieneke Fan ‘e Rispinge) en uit medisch onderzoek blijkt dat het prima haalbaar is voor Ilse, dan kies ik mogelijk voor een nestherhaling met Flip (Figaro Flip Joli de FeJa). De onderbouwing over mijn keus, licht in graag toe wanneer daar vragen over zijn.

Gezien haar historie qua nestomvang, is 4 aanvragen voor een pup te weinig (ik kan hier onmogelijk pups langer aanhouden). Wanneer de natuur beslist, wordt ze eerder loops,…of blijft een nestje uit na een dekking,……Kortom allemaal hersenspinsels,…(die je normaliter als fokker ook hebt bij de keus laat ik mijn teefje dekken,..)

Het groene licht van de dierenarts na een medische check, de loopsheid in mei of juni en 10 tot 12 bloedserieuze reserveringen (geschikte pupkopers voor een Laekense herder) dan ga ik definitief een keuze maken.

Tot zover mijn update over de dames Joli de FeJa,…

Vooralsnog heeft Ilse het prima naar haar zin bij Jannie, hoef ik maar 3 x honden uit te laten ipv 6 x,…..(wat een luxe 🙂 ) en is er even meer rust in de roedel, Mira en Mette spelen zelfs weer nu de hormonen hoogtij vieren.

Helaas zijn tijdens het bijwerken van het laatste nieuws alle vorige berichten verwijderd en niet meer terug te halen. Doodzonde, maar het is zoals het is. Daarom een nieuw begin in 2019 met een korte terugblik naar het laatste kwartaal van 2018

Op 12 januari 2019 behaalde Ilse (Wieneke Fan ‘e Rispinge) op de show in Genk (B) een super-resultaat.
1U CAC CACIB BOB en een 4e plaats in de erering Rasgroep 1! Zij is nu naast NL Kampioen ook Internationaal Show Kampioen.

Ilse is in goede conditie na haar vorige nest eind juni 2018. Gezien haar leeftijd en het aantal nesten die ze gehad heeft, zou ik volgens het fok reglement nog een nest met haar mogen fokken. Ik verwacht haar loopsheid begin juni 2019. Indien u belangstelling heeft voor een pup wilt u mij dan zsm bellen of mailen? Ook de mensen die mij al gebeld hebben, aub alsnog een mail sturen naar janettvis@gmail.com

Alleen wanneer Ilse zo fit blijft en er voldoende aanvragen zijn voor een pup, laat ik haar nog een keer dekken. Voor dat het zover is, laat ik haar medisch checken (o.a. bloed, hart en een buikecho) want Ilse haar welzijn staat uiteraard voorop! Ze vererfd prima gezonde pups van mooi type en karakter en ik zal zeker de laatste kans voor een nest met haar niet zomaar voorbij laten gaan. Echter heb ik op dit moment met 5 Laekense herders geen mogelijkheid om zelf pups te behouden, of langer te socialiseren daarom moet het plaatsen van de pups 100 % zeker zijn.

Op 4 januari 2019 is J’Adore Joli de FeJa, mijn oudste meisje, 11 jaar geworden.

J’Adore  Joli de FeJa 11 jaar 

In oktober 2018 is op de Jongehonden en Veteranen dag van de NVBH, pup Lyra (Koosje) de Philippe Joli de FeJa in de klasse 3 tot 6 maanden, beste pup in show geworden. In 2017 werd Ici Mette Marit Joli de FeJa BIS en Koosje evenaarde dit.

Lyra de Philippe Joli de FeJa – Koosje
Ici Mette Marit Joli de FeJa – nov 2018 Texel

Ondertussen een aantal pups terug gezien uit het nest van Flip en Ilse, het is een mooi nest, inmiddels bijna 8 maanden jong. Prachtig om de herkenning bij de pups te zien tijdens de bezoekjes. Op de foto eigenaar Hans met reu Lex (Lambert de Philippe Joli de FeJa) tijdens de training.Facebookyoutubeby feather