Kennel

Bij het woord kennel denk ik aan “grote” fokkers met een flink aantal honden naast elkaar in hokken.
Ik heb zowaar 2 kennels in mijn achtertuin maar mijn honden lopen meestal los in de afgesloten tuin….Puur hobbymatig fok ik zo nu en dan een nestje Laekense herders.

In 2007 heb ik de kennelnaam Joli de FeJa aangevraagd. Mijn Laekense herder Fenna (LongFields Fenna Forte dei Marmi (2004-2014), voldeed aan alle voorwaarden om een nestje te mogen fokken. Ze werd NL Kampioen, had de gedragstest behaald met Sociaal + en haar heupen en elle bogen werden geröntgend met als resultaat HD-A en ED-Vrij. Door een bevriend fokker werd ik gestimuleerd een nestje met haar te fokken. Na het inwinnen van informatie en een jaar van voorbereiding  (ik wilde graag “alles er op en er aan”) kwam de goedkeuring voor een kennelnaam zodat deze terug te vinden zou zijn op de stambomen van de nakomelingen. Joli de FeJa (spreek uit Feezja) staat voor knap van Fenna en Janett. FeJa is dus een samenvoeging van de eerste letters van onze namen.

Inmiddels 8 jaar later ben ik minder negatief over het woord kennel en heeft het plaats gemaakt voor trots.
Trots op stammoeder LongFields Fenna Forte dei Marmi en haar nakomelingen waarvan ik dochter J’Adore Joli de FeJa(2008) en zoon Cyrus Joli de FeJa(2010) als voortzetters gekozen heb.
In 2012 is Ilse Fan ‘e Rispinge erbij gekomen en ook zij mag in de 2016 voor nakomelingen zorgen. Alle drie honden zijn geröntgend HD-A/ED-vrij en hebben prima beoordelingen op shows gekregen.

Waar staat mijn kennel voor?

Het eerste waar ik aan denk is, prima socialisatie wanneer er een nestje pups is. Dat is ons stokpaardje. Mijn motto is dat ik een pup mee wil geven aan de nieuwe eigenaar zoals ik hem/haar zelf graag had willen krijgen. Dit bleek realiseerbaar toen vrienden Harm en Jannie aanboden te helpen wanneer er pups zijn. Zie rubriek socialisatie.
Bij de keuze van een dekreu (en/of teef) vind ik een stabiel karakter en gezondheid belangrijk. De ouders moeten beide geröntgend zijn op heupen en ellebogen en elkaar aanvullen.  Deze resultaten dienen officieel beoordeeld te zijn door de Raad van Beheer. Behoud van type probeer ik zolang mogelijk vast te houden maar ik sluit niet uit dat dit door de kleine populatie in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn en de toevoeging van de Mechelse herder de genenpoel uit moet de breiden. Dit is op dit moment in Nederland nog niet toe gestaan.

Nazorg en informatie geven bij vragen, contact houden met pupeigenaren en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de pup vind ik een leuk onderdeel van het fokken.
Joli de FeJa is ook een plek waar u uw hond kunt laten trimmen en waar ik vooral mijn hobby en passie voor de veelzijdige Laekense herder graag wil delen.  Het is mijn thuis, een groot deel van mijn dagelijks leven en ik kan op deze manier een kleine bijdrage leveren om de zeldzame en unieke Laekense te behouden.

Ik heb de liefde voor de Laekense van mijn vader die zo nu en dan een nestje fokte en aan shows deelnam. De honden dienden als erfbewakers. Onder de kinderwagen waar ik als baby in lag, lag een Laekense herder,…tja dan krijg je het toch met de paplepel in gegoten?

Facebookyoutubeby feather